AKTUELNOSTI 

                                                                                      

 

1. MJESTO NA KOŠARKAŠKOM TAKMIČENJU

 

Učenici naše škole prdvođeni nastavnikom Ajdinom Sofradžijom osvojili su, 16. decembra 2017. godine, prvo mjesto na košarkaškom takmičenju općine Novo Sarajevo, u organizaciji općine Novo Sarajevo i KK "Sampi". Naša ekipa je odigrala sve utakmice kao pobjednička i time sa lahkoćom obezbjedila prvo mjesto. Čestitke našim učenicima i nastavniku Ajdinu :)

 

 

 

 

 

2. MJESTO NA NOGOMETNOM TAKMIČENJU

 

Učenici naše škole, predvođeni nastavnikom Hadžimujić Amsarom osvojili su, 27. novembra 2017. godine, 2. mjesto na nogometnom takmičenju Lige osnovnih škola Kantona Sarajevo, u organizaciji Sport centra. Tom prigodom učenike i nastavnika je primio i direktor škole. Čestitamo učenicima i nastavniku Amsaru!

 

 

 

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

 

Svečanom priredbom, sa brojnim bogatim sadržajima, učenici naše škole pokazali su koliko vole svoju domovinu. Prepuna svečana sala naše škole opet je bila mala da primi sve roditelje, učenike i posjetioce koji su htjeli da zajednički proslave Dan državnosti. Našim učenicima i njihovim nastavnicima čestitamo na kvalitetnim izvedbama i performansima, a svim članovima školske zajednice OŠ "Malta" želimo sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MLADI PLANINARI U OSVAJANJU VRHA TREBEVIĆA

 

Planinarska sekcija naše škole iskoristila je Miholjsko ljeto, koje je obradovalo jesenje oktobarske dane  da osvoje vrh Trebevića. Osim druženja, boravka na zraku naši mladi planinari su naučili nove vještine o osvajanju planina visokih 1629 metara nadmorske visine.

 

 

 

 

 

POSJETA NAŠIM UČENICIMA U NOVOJ KASABI

 

Povodom 5. oktobra - Dana nastavnika i Dječije nedjelje učenici, nastavnici i direktor škole boravili su u posjeti našim učenicima u područnim odjeljenjima Edukativnog centra Nova Kasaba. Dan je bio lijep, živ i intenzivan. Učenici naše škole, u sklopu projekta Volontiranje je cool, su prikupili i uručili učenicima Nove Kasabe 119 paketića školskog i nastavnog materijala. Projektom su koordinirale nastavnice Mešić Sanela i Milić Adisa. Diektor škole je uručio donaciju udžbenika koje je obezbjedila izdavačka kuća Bosanska knjiga, kancelarijski materijal i dnevnike rada. Istovremeno su učenike posjetili i načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji je prvačićima uručio rukasake i slatke paketiće. Također, načelnik je obišao i druge razrede i poručio učenicima Nove Kasabe da su sada oni učenici općine Novo Sarajevo i da će imati isti status i tretman kao i drugi učenici sa područja naše Općine. Istovremeno su učenike obilazili i predstavnici Sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja na čelu sa Saudinom Sivrom, koji su svim učenicima uručili paketiće, a školi obezbjedili lektire. Na kraju prekrasnog druženja učenici Nove Kasabe su izveli krasnu priredbu za svoje goste. Vidimo se uskoro opet...

 

Vrijedni volonteri OŠ Malta

Učenik...učeniku...

Mali prostor Edukativnog centra Nova Kasaba bio je pun gostiju

Posjeta kombiniranom odjeljenju 1 i 3. razreda

Podjela ruksaka i slatkih paketića prvačićima

Volontiranje (Poziranje :) je COOL...

Nova prijateljstva in progress...

Priredba za goste...

 

 

POHOD PLANINARA NA PROKOŠKO JEZERO

 

Kako je to uobičajeno sa mladim planinarima JU OŠ "Malta" 30. septembra /1. oktobra 2017. godine uživali su u ljepotama Prokoškog jezera. Svjež zrak, druženje i terenska nastava o planinarstvu ne mogu se naći u učionicama jedne gradske škole. Kako im je bilo, slike govore hiljadu riječi....

 

 

 

 

 

 

NOVI ORMARIĆI U SUSRET PEDAGOŠKIM STANDARDIMA

 

U drugom polugodištu školske 2016-2017. godine putem općine Novo Sarajevo izvršili smo nabavku 238 ormarića. Škola je zbog porasta broja učenika u razrednoj nastavi naručila dodatnih 18 a 14. septembra 2017. godine stiglo je i 100 novih ormarića koje je obezbjedilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Škola raspolaže sa 356 ormarića i više je nego spremna da izađe u susret rasterećenju školskih torbi, očuvanju zdravlja učenika i ispunjavanu pedagoških standarda. Ovom prilikom se zahvaljujemo resornom Ministarstvu koje je prepoznalo značaj ovoga problema i investiralo novac u njegovo rješavanje.

 

Ormarići su raspoređeni prema potrebama/pristupačnosti učenika i u dogovoru sa učiteljicama

 

 

POČETAK NOVE ŠKOLSKE 2017-2018. GODINE

 

U ponedjeljak 4. septembra 2017. godine otvorili smo novu školsku godinu. Više od 570 učenika podjeljenih u 26 odjeljenja radosno su krenuli u školu. Odlukom Nastavničkog vijeća posebne smjene čine predmetna i razredna nastava, produženi boravak počeo je isti dan sa radom sa oko 90 učenika u 4 grupe. U 11h imali smo svečani doček prvačića i priredbu. Zatim nam se pridružio i općinski načelnik Nedžad Koldžo koji je tradicionalno podjelio školske ruksake i pribor. Sretan nam početak i produktivnu godinu želimo našim učenicima.

 

Prizori sa priredbe povodom dočeka prvačića

 

Niko sretniji od prvačića: mahanje od učenika, učiteljica, uprave i općine Novo sarajevo

 

 

ŠKOLSKI IZLETI NA BIJAMBARE

 

Slično kao i prethodne godine, kada smo obišli Ajdinoviće, i ove godine je organiziran školski izlet za cijelu školu u Bijambare. Učenici razredne nastave su boravili u prirodi 30. maja 2017. godine a učenici predmetne nastave 31. maja. Poslužilo nas je lijepo vrijeme, a to je otprilike dovoljno za sve drugo što su učenici realizirali na izletu.

 

 

 

 

 

ŠKOLA U PRIRODI UČENIKA IV RAZREDA U BLAGAJU

 

Još jedna generacija naših učenika IV razreda provela je ugodan boravak pun zabavnih i edukativnih sadržaja u sunčanoj Hercegovini - u Blagaju, u periodu 29. maja do 1. juna 2017. godine. U pratnji su bile učiteljice Drkenda Kimeta, Handan Elvira i nastavnik Hadžimujić Amsar. Učenici su mnogo naučili o svojoj zemlji, zabavili se i ono, što je najvažnije za njih, provodili vrijeme zajedno.

 

 

 

 

SRETNO MATURANTI

 

Učenici 9. razreda svečano i glamurozno su obilježili matursko veče u hotelu "Evropa" 26. maja 2017. godine, a gosti su im bili razrednici, nastavnici i direktor škole. Našim maturantima želimo uspješno polaganje eksterne mature i upise u željene srednje škole.

 

IX-2

 

IX-1

 

IX-3

 

 

SRETAN NAM DAN ŠKOLE!

 

Svečanom priredbom, podjelom prigodnih diploma, zahvalnica i poklon-knjiga te 3. memorijalnim malonogometnim turnirom "Direktor Vjekoslav Brezar" obilježili smo još jednu uspješnu školsku godinu. Dan škole 22. maja 2017. godine protekao je u svečanoj atmosferi, ispraćamo uspješnu školsku godinu pogotovo u segmentu postignuća na takmičenjima učenika na svim nivoima od općinskog do federalnog. Naravno, tu je bilo i tradicionalno održavanje karaoke takmičenja učenika naše škole. Radujemo se još uspješnijima koje su ispred nas, we have big plans ;)

 

Hor i "Malta osnovna škola"

 

Direktor škole Hasičić podijelio je 77 zahvalnica-diploma učenicima za osvojena mjesta na takmičenjima

 

Zaslužni učenici su ponijeli sa sobom i knjige za uspomenu na jedan lijep period svoga života na "Malti"

 

Hvala Malta! Šta reći više...

 

Mali vrijedni folklor učiteljice Edite

 

Izvedba Dramske sekcije - Isak Samokovlija

 

Karaoke show - cool

 

Karaoke show - glamour

 

Karaoke show - fun :)

 

Svih 8 novosarajevskih osnovnih škola sudjelovalo je na 3. memorijalnom malonogometnom turniru "Direktor Vjekoslav Brezar" - 1. mjesto osvojili su OŠ "Čengić Vila1", drugo mjesto OŠ "Velešićki heroji", treće mjesto "Malta" i četvrto "Pofalići".

 

Školama su uručene zahvalnice, pehari, poklon-knjige za biblioteke a učenici su počašćeni sendvičima i sokovima. Organizacija vrh ;)

 

Ekipa "Malte" - kategorija 6. razredi sa nastavnikom Amsarom i sudijom Sulejmanom

 

Popratio Dnevni Avaz...

 

 

 

OBILJEŽAVANJE POFALIĆKE BITKE

 

Hor naše škole pod rukovodstvom nastavnika Kušumović Samira i dramska sekcija pod rukovodstvom nastavnice Emine Dautbašić, obilježili su 16. maja svečano na Pofalićima obilježavanje slavne Pofalićke bitke, koja je bila presudna za opstanak opsjednutog Sarajeva u toku agresije 1992-1995.

 

 

 

ZELENI ZID NAŠIH VRIJEDNIH UČENIKA 4. RAZREDA

 

U sklopu projektne nastave sa ciljem osvješćivanja učenika o važnosti ekološki održivog razvoja, učenici 4. razreda pod rukovodstvom učiteljica Handan Elvire i Drkende Kimete imali su priliku da slušaju predavanja i rade na radionicama sa vrhunskim stručnjacima za pitanja ekologije, arhitekture i drugih nauka koje tretiraju ekološki održiv razvoj. Kao uspomena na edukaciju ostao im je Zeleni zid koji ukrašuje njihovu učionicu od 15. maja i o kojem će se ubuduće brinuti učenici naše škole.

 

 

 

 

 

3. MJESTO NA FEDERALNOM TAKMIČENJU IZ FIZIKE

 

Naš vrijedni učenik Din Ammar Tolj opet je obradovao svoju školu i nastavnicu Huriju Mutapčić-Pišmo. Osvojio je 13. maja 2017. godine 3. mjesto na federalnom takmičenju iz fizike i zaokružio lične uspjehe, ali i uspjehe škole, na ovom planu. Čestitke vrijednom Dinu i njegovim roditeljima!

 

Din Ammar Tolj sa nastavnicom Hurijom

 

 

PRVO MJESTO NA BICIKLISTIČKOJ UTRCI "FIKRET KRAKONJA"

 

Učenici naše škole osvojili su 10. maja 2017. godine ekipno prvo mjesto na brdsko-biciklističkoj utrci "Fikret Krakonja" pod rukovodstvom nastavnika Hadžimujić Amsara. Direktor škole se lično zahvalio zaslužnim učenicima za novi trofej. Čestitke pobjednicima!

 

 

 

 

Nakon pobjede na biciklističkoj utrci direktor škole Hasičić Asmir i nastavnik Hadžimujić Amsar odveli su učenike 8. razreda naše škole u prvu posjetu Memorijalnom centru Novo Sarajevo na Trgu Heroja posvećenu odbrani Općine Novo Sarajevu u agresiji na našu domovinu 1992-1995. Učenici su tom prilikom naučili mnogo novih informacija o opsadi grada Sarajeva i odbrani Općine Novo Sarajevo od heroja odbrane grada lično.

 

 

 

 

 

 

 

POVODOM 9 MAJA - DANA EVROPE, DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DANA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA OPĆINE NOVO SARAJEVO

 

Učenici naše škole su 9. maj 2017. godine, jako značajan datum za našu i svjetsku historiju obilježili posjetom Tunelu spasa na Butmiru u organizaciji Općine Novo Sarajevo te polaganjem cvijeća na Spomen obilježje šehida i poginulih boraca MZ Dolac i  MZ Malta.

 

Pompezni polazak ispred škole

 

Polaganje cvijeća i čitanje imena poginulih šehida i boraca MZ Dolac i MZ Malta

 

 

IZLET U AJVATOVICU

 

Aktivi Vjeronauka/DKR/Zdravih stilova života i Historije/Geografije organizirali su 8. maja 2017. godine tematski izlet sa učenicima u Prusac i Ajvatovicu. Učenici su ovom prilikom prvi put posjetili ove značajne duhovne i kulturno-historijske lokalitete naše prijelepe zemlje.

 

Na putu prema Ajvaz dedi

 

Izleti are fun :)

 

 

EDUKACIJA O VAŽNOSTI IMUNIZACIJE

 

Učenici razredne nastave prisustvovali su 4. maja 2017. godine tematskom predavanju o značaju obavezne imunizacije u prevenciji ozbiljnih oboljenja u organizaciji Doma zdravlja "Omer Maslić".

 

 

 

PRVO MJESTO NA SPARKREATORS TAKMIČENJU IZ ROBOTIKE

 

Učenici 5. razreda JU OŠ "Malta" su 28. aprila 2017. godine, pod rukovodstvom nastavnika Durmić Adnana zauzeli zavidno prvo mjesto na takmičenju iz robotike i rukovođenju Mbot robotićima u Sparkreators ligi. Riječ je o novom takmičenju u duhu 21. stoljeća. Čestitke učenicima i nastavniku i želimo im sreću na daljnjim kvalifikacionim takmičenjima na državnom nivou.

 

 

 

Susreti mladih planinara na Igmanu

 

Planinarska sekcija naše škole i ove godine je sudjelovala u manifestaciji Susreti mladih planinara zajedno sa drugarima iz drugih sarajevskih škola, te posebnim gostima iz Kozarca. Manifestacija je održana 22. aprila 2017. godine a novitet je bilo i izvođenje vježbi spašavanja na planinama. Osim u čistom zraku i snijegu učenici su uživali u druženju i igrama, a o planini uvijek nauče nešto novo...

 

 

 

 

 

 

 

2. mjesto na kantonalnom takmičenju iz Muzičke kulture

 

Instrumentalni orkestar naše škole, pod dirigentskom palicom nastavnika Kušumović Samira, osvojio je drugo mjesto na kantonalnom takmičenju održanom 21. aprila 2017. godine. Čestitke našim talentovanim muzičarima i njihovom nastavniku.

 

 

 

Dan otvorenih vrata JU OŠ "Malta" 19. aprila 2017. godine

 

Po već ustaljenom običaju održali smo manifestaciju Dan otvorenih vrata JU OŠ "Malta" posvećenu budućim prvačićima i njihovim roditeljima, koji će od školske 2017/2018 godine biti ponosni dio naše sjajne školske zajednice. Aktuelni prvačići su sa svojim učiteljicama spremili niz tačaka na svečanoj priredbi, kojom su poželili svojim novim drugarima dobrodošlicu na najljepši mogući način. Učenici iz produženog boravka su pozdravili nove drugare, koji će im se pridružiti u produženom boravku, ali i stariji učenici su pokazali novim budućim đacima koje će sve vještine naučiti u našoj školi.

Istovremeno roditelji i novi đaci su obilazili školu, postavljali pitanja upravi i stručnim saradnicima škole, zavirivali na nastavne časove i radionice organizirane na nivou aktiva.

Dobro nam došli prvačići!

 

 

 

 

 

 

 

Zajednička aktivnost aktiva III razreda povodom Dana otvorenih vrata...

 

Direktor škole Hasičić Asmir je iskoristio Dan otvorenih vrata da održi ogledno-ugledni čas na temu primjene ishoda učenja u nastavi historije po revidiranoj Bloomovoj taksonomiji. Čas je održan sa VII-3 odjeljenjem po tematskoj jedinici "Teritorijalni vrhunac Osmanskog carstva", a učenici su maksimalno bili angažovani, samostalno radili i izvodili zaključke, usvajali ishode učenja i prezentovali rezultate rada. Direktor u funkciji nastavnika je bio isključivo moderator i fascilitator nastavnog procesa.

 

 

 

 

 

 

Uspjesi na takmičenju Stars of English

 

Učenici naše škole, pod rukovodstvom predmetne nastavnice Halać Sanele, ostvatili su zapažen uspjeh na takmičenju Stars of English. Takmičenje je održano 15. aprila 2017. godine na Burch univerzitetu a u kategoriji drame učenici VIII-1 su osvojili 2. mjesto. U kategoriji Persusasive speaking učenica Peštelić Dženana je također odvojila 2. mjesto. Čestitamo vrijednim učenicima i njihovoj nastavnici Halać.

 

 

 

Dominacija JU OŠ "Malta" na kantonalnom takmičenju iz fizike

 

Kantonalno takmičenje iz fizike održano je 10. aprila 2017. godine u JU OŠ "Grbavica 2". Naši Din Ammar Tolj i Amina Čobić su opet počastili školu fenomenalnim uspjehom:

Din Ammar Tolj osvojio je pojedinačno 1. mjesto

Amina Čobić osvojila je pojedinačno 2. mjesto.

JU OŠ "Malta" je zauzela ekipno 2. mjesto u kategoriji 9. razreda. Velike čestitke učenicima, njihovim roditeljima i nastavnici Huriji Mutapčić-Pišmo.

 

Uspjeh ovjekovječen u momentu objave rezultata - direktor Hasičić, Ammar, Amina i nastavnica Hurija.

 

 

Novi podvizi mladih tehničara JU OŠ "Malta"

 

Na smotri naučno-tehničkog stvaralaštva održanoj 8. aprila 2017. godine naši učenici, predvođeni nastavnicima Bavčić Lejlom, Durmić Adnanom i Karahodži Aidom uspjeli su osvojiti sljedeća mjesta po kategorijama:

 

REUTILIZACIJA - 1. MJESTO

GRADITELJSKA BAŠTINA - 1. MJESTO

FOTOGRAFIJA ZADANA TEMA - 1. MJESTO

ROBOTI VOĐENI RAČUNAROM - 2. MJESTO

ENERGETIKA I ELEKTROTEHNIKA - 3. MJESTO

 

Čestitke učenicima i njihovim nastavnicima na osvojenim nagradama.

 

 

Novi uspjesi muzičara iz OŠ "Malta"

 

Na općinskom takmičenju iz muzičke kulture - "Festival skupnog muziciranja", održanom 29. marta 2017. godine naši talentovani muzičari, predvođeni nastavnikom Kušumović Samirom, osvojili su prvo mjesto u kategoriji instrumentalne muzike i 2. mjesto u kategoriji a capella (hor bez instrumentalne pratnje). Čestitke našim učenicima i sretno na kantonalnom takmičenju.

 

 

 

Treće mjesto na općinskom takmičenju iz Prve pomoći

 

Vrijedna i sposobna ekipa sekcije Prve pomoći OŠ "Malta" je na općinskom takmičenju iz Prve pomoći održanom 25. marta 2017. godine uspjela osvojiti zapaženo 3. mjesto. Čestitke našim učenicima i njihovoj nastavnici Zajko Suadi. Škola je bogatija za još jedan trofej, ali znanje koje ovi učenici nose sa sobom u život nema vrijednost.

 

Prizori sa takmičenja

 

Naše pobjednice

 

Prijem kod direktora škole

 

 

Drugo mjesto na općinskom takmičenju iz informatike

 

Općinsko takmičenje iz informatike održano je 23. marta 2017. godine u prostorijama naše škole. Naša vrijedna ekipa, predvođena nastavnikom Durmić Adnanom, osvojila je zapaženo 2. mjesto. Ovim uspjehom OŠ "Malta" se u pravom smislu te riječi vratila u fokus ovih takmičenja. Čestitke učenicima Ažman Sari, Poturak Denanu i Tolj Din Ammaru.

 

 

Realizacija projekta sa KJU Porodično savjetovalište

 

U srijedu 22. marta 2017. godine u prostorijama škole nastavnici i osoblje škole je sudjelovalo u tematskom skupu u organizaciji KJU "Porodično savjetovalište" sa ciljem senzibilizacije u kontekstu razvoja socijalne inkluzije u školama, projekat podržan od resornog Ministarstva. Sa time u vezi temetskom skupu su prisustvovali i članovi udrženja distrofičara, slijepih i slabovidnih lica, gluhih lica, multipla skleroza itd. Direktor KJU "Porodično savjetovalište" Senad Alić je istakao kako njihova ustanova ima od ranije odličnu saradnju sa OŠ "Malta", te da će i buduće održavati bliske aktivnosti i projekte sa nama. Tom prilikom direktoru škole i Nastavničkom vijeću su uručene zahvalnice.

 

 

 

Realizacija projekta sa UG "Zajedno naprijed"

 

U srijedu 22. marta 2017. godine družili smo se sa štićenicima Centra "Vladimir Nazor" u sklopu saradnje koju smo ostvarili sa UG "Zajedno naprijed". Cilj projekta bio je razvoj socijalne inkluzije kroz sport. U sportskoj sali su održane sportske manifestacije, motoričke vježbe, košarka, stoni tenis i igre loptom. Učenici OŠ "Malta" su naučili nešto više o socijalnoj inkluziji i empatiji a štićenici "Vladimir Nazora" su ponijeli sa sobom lijepe uspomene iz naše škole. Ovom prilokom UG "Zajedno naprijed je školi donirao novi stol za stoni tenis, rekete, loptice, lopte i drugi sportsko-rekreativni materijal.

 

 

 

 

 

Prva mjesta na općinskom takmičenju iz geografije

 

Talentovani geografi - Filip Lazić, Nađa Osmanagić i Ajla Šačić ostvarili su fantastične rezultate na općinskom takmičenju iz geografije održanom 22. marta 2017. godine u OŠ "Velešićki heroji". Filip Lazić i Nađa Osmanagić zaueli su prva mjesta, a njihova kolegica Ajla Šačić 4. mjesto. Ekipno su obezbjedili OŠ "Malta" prvo mjesto na općini Novo Sarajevo. Sada se učenici aktivno spremaju za kantonalno takmičenje. Čestitke našim geografima i njihovom nastavniku Durmišević Mirsadu.

 

Pobjednička fotka :)

 

 

Prvo mjesto na općinskom takmičenju iz fizike

 

Učenik IX razreda, naš od ranije proslavljeni matematičar - Din Ammar Tolji osvojio je na općinskom takmičenju iz fizike održanom 15. marta 2017. godine u OŠ "Hrasno" prvo mjesto u kategoriji 9. razreda. Zajedno sa svojom kolegicom, također proslavljenom matematičarkom - Aminom Čobić plasirao se na kantonalno takmičenje iz fizike. Ekipno je OŠ "Malta" zauzela 3. mjesto u kategoriji 8. razreda i 2. mjesto u kategoriji 9. razreda. Čestitke našim vrsnim fizičarima i njihovoj nastavnici Huriji Mutapčić-Pišmo.

 

 

Prvo mjesto na općinskom takmičenju iz matematike

 

Učenici IX razreda naše škole obradovali su nas velikim uspjehom kojeg su pokazali na općinskom takmičenju iz matematike. Takmičenje je održano 9. marta 2017. godine u OŠ Grbavica 1. Naši vrijedni matematičari Din Ammar Tolj i Amina Čobić osvojili su pojedinačno prvo mjesto a njihova kolegica Nejla Buljina 5. mjesto. Ovakav plasman naših učenika predstavlja veliki uspjeh za cijelu školu, za njih lično, njihove roditelje i nastavnicu Alminu Muhamedović. Povodom ovog uspjeha direktor škole Hasičić je organizirao prijem vrijednih matematičara 10. marta 2017. godine, čestitao im, a obavljeni su i dogovori oko priprema za predstojeće kantonalno takmičenje 7. aprila 2017. godine. 

 

 

Din, Nejla i Amina na prijemu kod direktora škole sa nastavnicom Muhamedović

 

 

SRETAN 8. MART :)

 

Raspjevani učenici 2. razreda poželjeli su svojim majkama, sestramai svim drugim dragim ženama svijeta najljpšu čestitku uživo putem prenosa TV1 ;)

 

 

 

STIGLI ŠARENI ORMARIĆI ZA UČENIKE RAZREDNE NASTAVE!

 

Ovaj februar školske 2016/2017 godine ostaće zapamćen po velikodušnoj donaciji Općine Novo Sarajevo našoj školi. Stigli su nam ormarići za učenike razredne nastave - ukupno 231 ormarić. Sada će školske torbe biti lakše, a boravak u školi još ugodniji. Hvala Općini Novo Sarajevo!

 

 

 

 

Posjeta manifestaciji Selam ya Resulallah

 

U petak, 23.12.2016.godine, u sklopu kulturno-vjerske manifestacije Selam Ya Resullallah  grupa učenika OŠ „Malta“ u pratnji nastavnice vjeronauke, Adise Milić, posjetila je Gazi Husrev-begov hanikah, odnosno izložbu učeničkih radova osnovnih i srednjih škola. Isti dan učenici su posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku, Begovu i Carevu džamiju, At Mejdan i izložbu pod nazivom "Muhammedijat" u Brusa-bezistanu. Nakon obilaska pomenutih znamenitosti učenici su posjetili i Holiday Market.

 

 

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

 

Na svečanoj priredbi održanoj u našoj školi, učenici i nastavnici su na najljepši mogući način prisutnima čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Učenici su nas proveli kroz bogatu prošlost naše domovine te na zabavan i edukativan način podsjetili još jednom na značaj 25. novembra - Dana državnosti BiH.

 

Slike govore više od riječi...

 

Ko voli više video: https://www.youtube.com/watch?v=-KbsUBCXPl8&feature=em-upload_owner

 

Direktor škole je pozdravio prisutne u svojstvu historičara

 

 

Naši mali kraljevi u ulozi velikih kraljeva Bosne

 

Orijentalna kultura je nezaobilazan dio naše kulturne tradicije

 

Folklor i pjesma naših II razreda

 

Minja :)

 

Principov atentat na Ferdinanada i Sofiju 1914. godine

 

Josip Broz Tito drži govor okupljenom proleterijatu

 

Pioniri maleni...

 

Recitali Mehmedalije Maka Dizdara i Abdulaha Sidrana

 

Mala ritmika

 

Direktor škole pozira sa nadarenim glumcima-učenicima u kostimima koje je nastavnica Emina Dautbašić obezbjedila u Narodnom pozorištu

 

 

UČENICI III RAZREDA NA DANU OTVORENIH VRATA KASARNE OS BIH U RAJLOVCU

 

Učenici III razreda su, u pratnji svojih učiteljica Edine Hrnjičić, Šaljić Hatidže i Heco Lejle, su bili gosti 24. novembra 2016. godine, na Danu otvorenih vrata kasarne OS BiH Rajlovac. Osim što su se družili sa pripadnicima oružanih snaga naše domovine imali su priliku i da pogledaju vojni inventar, mašine, nauče nešto o NUS-u i kušaju poznati vojnički grah.

 

 

 

 

SMOTRA KULTURNO-UMJETNIČKOG STVARALAŠTVA OPĆINE NOVO SARAJEVO

 

Kao i prethodnih godina, i ove smo se odazvali pozivu Općine Novo Sarajevo 23. novembra 2016. godine, da prezentujemo kulturno-umjetničku i javnu djelatnost škole na redovnoj smotri. Nastavnik Kušumović Samir i učiteljica Edita Fajić su i ove godine reprezentativno predstavljali školu i donijeli vrijednu donaciju općine Novo Sarajevo u iznosu od 200 KM. Predstavli smo se horom i ritmičkom tačkom.

 

 

 

POSJETA UČENIKA EU INFO CENTRU

 

Učenici naše škole su 18. novembra 2016. godine, u pratnji nastavnika Durmišević Mirsada, posjetili su EU Info centar gdje su mogli da saznaju više o putu BiH u pravcu evropskih integracija i niz drugih informacija koje ih čekaju kao buduće građane Evropske Unije.

 

 

PREDAVANJE O ORALNOJ HIGIJENI

 

U saradnji sa Stomatološkom komorom FBiH i BBDO Sarajevo organizirali smo 9. novembra 2016. godine predavanje stomatologa o značaju oralne higijene. Učenici su dobili upustva o pravlinom četkanju zuba a u pokretnoj stomatološkoj ordinaciji dobili su i pregled zuba.

 

 

 

 

PROJEKAT OKTOBAR MJESEC KNJIGE

 

U četvrtak 3. novembra 2016. godine pred prepunom svečanom salom održana je ralizacija projekta posvećenog oktobru mjesecu knjige. Učenici III, VIII i IX razreda su vrijedno radili u oktobru na potenciranju značaja knjige i čitanja, obilazili ustanove i biblioteke, družili se sa dječijim književnicima,  snimali dokumentarne filmove i krirali kostime iz bajki,muzej voštanih figure. Ponosni roditelji su imali priliku iz prve ruke da vide rezultate rada svoje djece u projektnoj nastavi a nastavnici i uprava škole su bili zadovoljni što su učenicima omogućili jedan novi pristup u odgojno-obrazovnom radu.

 

 

Šest učenika koji su se istakli u projektnoj realizaciji dobili su na poklon knjige

 

 

TRIBINA O GENOCIDU U PRIJEDORU

 

Učenici VIII razreda su, u organizaciji Odreda Hrasno Brdo i općine Novo Sarajevo te u pratnji nastavnica Muhamedović Almine, Milić Adise i direktora škole Asmira Hasičića, 30. oktobra 2016. godine prisustvovali na Tribini posvećenoj njegovanju kulture sjećanja na genocid u Prijedoru. Učenici su dobili priliku da iz sjećanja preživjelih upotpune svoji sliku o ovom teškom periodu historije naše zemlje.

 

 

 

 

MLIJEČNO JE SUPER

 

U četvrtak 27. oktobra 2016. godine učenici su prisustvovali predavanju "Mliječno je super" gdje su mogli da usvoje vrijedna znanja o pravilnoj i zdravjoj ishrani baziranoj na mliječnim produktima te dobiti lijepe poklone.

 

 

NOVI KOŠARKAŠKI PODVIZI

 

U sklopu projekta KK Skampi, podržanog od strane općine Novo Sarajevo odigrano je 20. oktobra 2016. godine 4. i 5. kolo lige u košarci osnovnih škola u Novom Sarajevu. Naši učenici (O.Š Malta) od 5. do 7. razreda, igrači košarkaske sekcije, predvodjeni nastavnikom Ajdinom, savladali su ekipe O.Š Hrasno i O.Š Grbavica II. Čestitamo ekipi i školi koja je prepoznala vrijednost razvoja ovog sporta medju učenicima (izvještaj roditelja Damadžića).

 

 

E UČIONICA

 

Početak oktobra 2016. godine uljepšan je od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Naime, naša škola je dobila vrijednu opremu E učionice - 12 tablet uređaja sa odvojivim tastaturama, laptop osjetljiv na dodir sa software-om za rad i 2 sanduka za punjenje uređaja. Pomenuta oprema je umrežena putem školske wireless konekcije i omogućava nastaviku interaktivni rad sa učenicima uz primjenu modernih aplikacija. U narednom periodu Komisija za E učionice JU OŠ Malta će izvršiti obuku ostalog nastavnog osoblja za korištenje ove opreme i njenu punu implementaciju u radu sa učenicima.

 

 

 

 

5. OKTOBAR - DAN UČITELJA, ALI I DJECE

 

Dok su nastavnici obilježavali svoj Dan učitelja, učenici naše škole su, u pratnji nastavnice Karahodžić Aide, prisustvovali na posebnoj konferenciji posvećenoj implementaciji dječijih prava u lokalnoj zajednici, u sklopu obilježavanja Dječije nedjelje a u organizaciji HO "Naša djeca". Naši učenici su svojim idejama doprinijeli da naša lokalna zajednica bude više po mjeri djeteta.

 

 

 

NOĆ ISTRAŽIVAČA - TREĆE MJESTO ZA JU OŠ MALTA

 

30. septembra 2016. godine u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova održana je manifestacija Noć istraživača. Na manifestaciji održanoj u Sarajevu naši vrijedni učenici VI razreda uspjeli su svojim znanjem obezbjediti 3. mjesto za školu. Čestitke učenicima i njihovom nastavniku Durmić Adnanu.

 

 

 

STRUČNO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA

 

Unatoč brojnim administrativnim obavezama koje sa sobom nosi svaki nastavnički septembar, našli smo vremena i za stručno usavršavanje. Nastavnici su imali priliku da nauče nešto više o logopedskim tretmanima učenika kao i dobiju korisne savjete kako raditi sa učenicima koji imaju posebne obrazovne potrebe u ovom segmentu.

 

 

 

 

RADIONICA ZA RODITELJE I-1

 

Partnerski odnos roditelja i škole je veoma važan u odgoju i obrazovanju naših učenika. Kakva očekivanja pri tome imaju roditelji od škole, i obrnuto, imali su priliku da istraže roditelji I-3 razreda pod rukovodstvom učiteljice Kadrić Fatime.

 

 

 

 

EKSKURZIJA UČENIKA IX RAZREDA

 

Učenici IX razreda naše škole boravili su u prelijepoj Bosanskoj krajini u periodu od 19. do 22. septembra. U pratnji učenika bili su nastavnici Durmišević Mirsad i Hadžimujić Amsar, a učenici su mogli iz prve ruke da otkriju sve kulturno-historijske i prirodne ljepote Krajine. 

 

 

 

 

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

 

Najljepši početak svake školske godine u JU OŠ Malta svakako je svečanost prijema novih prvačića. Ove godine u tri odjeljenja upisano je 73 učenika. Učiteljice i osoblje škole dočekalo je nove prvačiće, njihove roditelje i rodbinu svečanim prijemom i priredbom u njihovu čast u četvrtak 1. septembra 2016. godine. Našim novim članovima školske zajednice želimo svu sreću svijeta u njihovim slatkim obrazovnim naporima i, kako se direktor škole Hasičić izrazio u pozdravnom govoru, da jednoga dana sa ponosom i punih pluća kažu da su pohađali OSNOVNU ŠKOLU "MALTA"! Dobro nam došli!

 

Prvačići pri intoniranju himne BiH

 

Pozdravni govor direktora škole Hasičić Asmira

 

Drugari za nove drugare

 

 

Prvi dan u učionici sa učiteljicom Teom Marušić

 

Učenici sa učiteljicom Aminom Serdarević

 

Dobrodošlica kod učiteljice Kadrić Fatime

 

 

USPJEŠNO REALIZIRANA EKSTERNA MATURA

 

Nismo ni sumnjali da će se i ove godine naši IX razredi odlično snaći sa testovima iz eksterne mature. U gostima su nam bili nastavnici-vanjski članovi školske maturalne komisije iz OŠ Sokolje. Prvi dan 20. juna 2016., učenici su polagali BHS jezik i književnost te Engleski jezik a drugi dan, 21. 06., matematiku. Eksterna matura je protekla bez ikakvih problema a u gostima iz Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS nam je drugi dan bila stručna savjetnica za pedagogojiu gospođa Vesna Alić. Ukupni rezultati premašuju prosječan kantonalni nivo ali to, opet, nije ništa novo za Maltu.

 

Rezultati su sljedeći:

 

BHS jezik i književnost: 9,57

Engleski jezik: 9,13

Matematika: 6,66

 

Nastavnica matematike iz OŠ Sokolje objašanjava učenicima proceduru testiranja...

 

 

ODRŽANI VESELI ČASOVI

 

U četvrtak 16. juna konačno smo završili i ovu školsku godinu! Ipak, ova godina je bila lijepa i uspješna za sve nas. Učenici su se relaksirali na veselim časovima mi na najljepši mogući način oprostili sa starom školskom godinom, sa mislima o novoj...

 

Druženje uz domaće cookies & muffins u II razredima

 

 

 

TERENSKA NASTAVA UČENIKA II RAZREDA NA IGMANU

 

Za roditelje je uvijek izazov kada u sklopu školskih aktivnosti trebaju da se privi put odvoje od svoje djece na nekoliko dana. Da to ide bez problema u našoj školi sa učenicima II razreda dokazali su učenici sa svojim učiteljicama Šaljić Hatidžom, Lejlom Heco i Hrnjičić Edinom. Oni su proveli nezaboravna tri dana na terenskoj nastavi na našoj planinskoj ljepotici Igmanu u periodu 8. do 10. juna 2016. godine. Učenici su doživjeli nešto potpuno novo i nesvakidašnje za ovaj uzrast u odgojno-obrazovnom radu. Slike pričaju još hiljadu riječi...

 

Učenici su naučili o pripremanju za putovanje. Koliko stvari ponijeti? Šta mi treba a šta mi je višak?

 

Naučili su da terenska nastava stvarno podrazumijeva i nastavu, a ne samo provod :)

 

Ali, da se razumijemo, bilo je i provoda ;)

 

 

 

ŠKOLA U PRIRODI IV I V RAZREDA

 

Roditelji učenika IV i V razareda su i ove godine izabrali destinaciju za školu u prirodi u Blagaj. Ukupno 77 učenika IV i V razreda u pratnji 6 nastavnika škole boravili su od 6. do 9. juna u hotelu Ada u Blagaju. Pratilo ih je fenomenalo vrijeme pa su učenici, osim kupanja u bazenu i disko groznice, uspjeli da realiziraju i edukativne sadržaje obilaska Konjica, Titovog bunkera, Jablanice, Mostara, Blagaja u tekije na izvoru Bune, nekropole stećaka u Radimlji, vodopada Kravice, Hutova Blata, ville rustice iz IV st. n.e. u Mogorjelu i fabrike sladoleda Ledo. Učenici su se vratili u Sarajevo sa širim horizontima i puni utisaka koje će pamtiti cijeli život.

 

 

 

 

 

 

MATURA U HOTELU EVROPA

 

Održavanje maturskih večeri u hotelu Evropa pretvorilo se u tradiciju naših završnih razreda. I ove godine učenici IX-1 (razrednik Hadžimujić Amsar), IX-2 (razrednica Anita Krnjaić) i IX-3 (razrednica Karahodžić Aida) su, u prisustvu nastavnika i uprave škole, obilježili svečano završetak svoga osnovnog obrazovanja. Još je preostala eksterna matura a našim maturantima želimo svu sreću svijeta na daljnjem putu u životu. Per aspera ad astra :)

 

IX-1

 

IX-2

 

IX-3

 

 

 IZLETI U AJDINOVIĆE

 

U skladu sa planiranim aktivnostima po Godišnjem programu rada škole, učenici su u pratnji svojih nastavnika boravili na jednodnevnom izletu u Ajdinovićima. Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići ugostio je u petak 27. maja 2016. godine 217 učenika i nastavnika razredne nastave.

 

U potrazi za hladovinom...

 

 

 

 

U ponedjeljak 30. maja 2016. godine blizu 300 učenika i nastavnika predmetne nastave iskoristilo je lijepo vrijeme za posjetu Ajdinovićima. Na ovaj način JU OŠ "Malta" je organizaciono i izvedbeno unificirala realizaciju izleta, što se pokazalo jako praktičnim i odgojno-obrazovno svrsishodnim.

 

 

 

 

DAN ŠKOLE, PRODAJNO-IZLOŽBENI BAZAR, TURNIR, KARAOKE...

 

U ponedjeljak 23. maja 2016. godine naša škola nije radila na uobičajen način. Školske klupe su učenici zamjenili scenom, prodajno-izložbenim štandovima, sportskim terenom i drugim, za njih, mnogo privlačnijim oblicima provođenja vremena u školi. Nastavnici su katedre zamjenili za organizaciju, usmjeravanje, izvedbu i nadzor nad najljepšim danom u ovoj školskoj godini - Danom škole "Malta".

 

Počelo je već u 8h sa prvim utakmicama Drugog memorijalnog turnira "Direktor Vjekoslav Brezar". Igrale su se brojne utakmice, kvalifikacione, polufinalne i finalna između 7 novosarajevskih škola: Grbavice I, Grbavice II, Kovačića, Hrasno, Pofalića, Velišićkih heroja i Malte. Sudio je profesionalni sudija Vedran Tičić. U sportskom duhu malo prije 12h znali smo i pobjednike.

 

Prizori sa finalne utakmice Grbavica II vs Malta

 

Prvo mjesto osvojila je OŠ Grbavica II, druga je bila naša Malta a treći Velešićki heroji. Prve tri škole dobile su pehare a sve škole su dobile zahvalnice na sudjelovanju i vrijednu knjigu za ponijeti u svoje školske biblioteke - Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.

 

I dok je vani bazar već odavno počeo a ekipa TV SA snimala cijeli event za Jutarnji program, u svečanoj sali je počela svečana priredba - obogaćena izvedbama raznih sekcija koje su nadmašile same sebi u ozbiljnosti pripreme tačaka.

 

Priredbi su prisustvovali direktori škola, članovi Školskog odbora, predstavnici općine Novo Sarajevo te brojni roditelji i učenici naše škole.

 

Himna škole na samom početku

 

Pozdravni govor direktora škole Hasičić Asmira

 

Mali recitatori

 

Mali hor sa Hankinom "Ali pamtim još"

 

Dramatizacija na sceni - da li trebamo biti svi isti ili ipak različiti

 

Faruk Pršeš, pomoćnik načelnika, preuzeo je zahvalnice škole u ime načelnika općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, u svoje lično ime i u ime Nijaza Hrome, pomoćnika načelnika te održao prigodni govor.

 

Halil Dardagan, šef Civilne zaštite općine Novo Sarajevo je primio zahvalnicu i obećao daljnju podršku radu škole, pogotovo u sferi sigurnosti.

 

Direktor škole je uručio i zahvalnice nizu učenika koji su u ovoj školskoj godini postigli rezultate na takmičenjima na općinskom, kantonalnom i međunarodnom nivou. Također je iskoristio priliku da čestita i zaslužnim nastavnicima.

 

Sanjin Cvjetković primio je zahvalnice u ime 14 učenika koji su na općinskom takmičenju u folkloru osvojili 1. mjesto

 

Šehović Selma u ime učenika koji su osvojili 2. mjesto na općinskom takmičenju upozoravanja na mine

 

Husomanović Hana u ime učenika koji su osvojili 2. mjesto ekipno na općinskom takmičenju iz Geografije

 

Buljina Nejla u ime učenika koji su ekipno u kategoriji VIII razreda zauzeli 2. mjesto na općinskom takmičenju iz matematike te 1. mjesto na općinskom takmičenju u kategoriji VIII razreda iz fizike.

 

Selver Viteškić u ime učenika koji su na općinskom takmičenju iz tehničke kulture osvojili 1. mjesto u kategoriji Reutilizacije te 1. mjesto u kategoriji Visokogradnje

 

Amina Rožajac u ime učenica koje su osvojile 1. mjesto na općinskom takmičenju iz Tehničke kulture u kategoriji Elektrotehnike/Energetike

 

Također, pojedinačne zahvalnice su dodjeljene

Din Ammaru Tolj za 2. mjesto na općinskom takmičenju iz fizike

 

Čobić Amini za 3. mjesto na općinskom takmičenju iz fizike

 

Amna Tihić je dobila tri pojedinačne zahvalnice za 1. mjesto općinskog takmičenja  iz Tehničke kulture - kategorije fotografija zadata tema, 1. mjesto istog nivoa u kategoriji dokumentarnog filma i 2. mjesto u istom nivou - kategorije fotografija - slobodna tema.

 

Arman Stančić dobio je zahvalnicu za 1. mjesto općinskog takmičenja iz Tehničke kulture u kategoriji primjene informatike u tehnici.

 

Žiga Mak i Kadrić Dani osvojili su prva mjesta na takmičenju iz ekologije "Ekološki odgovoran pojedinac - stub održivog razvoja"

 

Renato Viteškić preuzima zahvalnice za osvojeno 1. mjeto na kantonalnom takmičenju iz Tehničke kulture u kategoriji Reutilizacije

 

Deni Dizdarević preuzima zahvalnice za osvojeno 1. mjesto na kantonalnom takmičenju iz Tehničke kulture u kategoriji visokogradnje

 

Beća Adi za prvo mjesto na kantonalnom takmičenju u orijentiringu

 

Sara Ažnman za treće mjesto na međunarodnom takmičenju u orijentiringu

 

U nastavku priredbe gosti su se zabavili nizom vrhunskih nastupa i tačaka.

 

 

Tiganj Ilma oduševila je publiku svojim gracioznim baletskim nastupom

 

Kozlići i vuk, učenici drugih razreda su fascinirali prisutne sposobnošću da izvedu jednu ovako zahtjevnu predstavu

 

Samba ritmičke sekcije

 

Ameli Tiganj, majci učenice Ilme Tiganj koja je spremala sa učenicima ovu tačku, predlažemo da proda autorska prava na modernu ekranizaciju Crvenkapice, jer je ova tačka bila nešto potpuno novo i neviđeno do sada.

 

Naši prvačići - twistowci su već lokalne legende sa svojim plesom

 

ČAROLIJA IZNUTRA, ČAROLIJA IZVANA

 

Za to vrijeme vrijedni učenici i nastavnici su ispred škole, jer smo imali ekstra naručeno vrijeme za ovu prigodu u izrazito kišovitom maju, postavili prodajno-izložbene štandove koji su prisutne fascinirali svojom maštovitošću, kreativnošću i brigom i ljubavlju sa kojom su izrađivani. Hrana, piće, čajevi, kolači, nakit, svjetiljke, bedževi, broševi, figurice i desetine drugih artikala našlo se na prodaju.

 

Karaoke takmičenje u tri kategorije - scenski nastup, ocjena stručnog žirija i televoting publike dodatno je uljepšalo manifestaciju. Učenici su se zabavili, dobili nova priznanja i nagrade. "Malta" je ove godine prevazišla samu sebe.

 

 

 

 

 

 

 

Sa Karaoke takmičenja...

 

Sa Karaoke takmičenja...

 

VRIJEDNI UČENICI I NASTAVNICI PRIKUPILI SU 3306,70 KM NA BAZARU I SREDSTVA SU OVLAŠTENI PREDSTAVNICI VIJEĆA RODITELJA, ČAUŠEVIĆ INDIRA I AMELA TIGANJ, 24. MAJA UPLATILI NA TREZORSKI RAČUN ŠKOLE. SREDSTVA ĆE SE NAMJENSKI USMJERITI NA OBNOVU ŠKOLSKOG DVORIŠTA/IGRALIŠTA.

HVALA SVIMA KOJI SU OMOGUĆILI SVOJIM TRUDOM I RADOM NA NAŠA ŠKOLA POSTANE JOŠ LJEPŠA ČAROLIJA LOKALNE ZAJEDNICE DOLAC MALTA!

 

 

Kantonalno takmičenje iz tehničke kulture - nova prva mjesta!

 

U subotu 14. maja 2016. godine održana je kantonalna smotra naučno-tehničkog stvaralaštva i učenici naše škole su osvojili dva prva mjesta u značajnim kategorijama. Učenici Deni Dizdarević, Renato Viteškić i Selver Viteškić osvojili su prvo mjesto u kategoriji REUTILIZACIJE. Također, Deni Dizdarević i Renato Viteškić osvojili su i prvo mjesto u kategoriji VISOKOGRADNJE. Čestitke vrijednim učenicima i njihovin nastavnicima Bavčić Lejli i Durmić Adnanu.

 

 

Općinsko takmičenje u odbojci 2. mjesto za djevojke

 

U sklopu obilježavanja dana općine Novo Sarajevo učenice naše škole su pri takmičenju u odbojci, koje je održano u novoj sportskoj dvorani na Grbavici 13. maja 2016. godine, osvojile 2. mjesto. Učenice je za takmičenje spremao nastavnik Hadžimujić Amsar. Čestitamo na uspjehu!

 

 

 

 

Biciklistička utrka "Fikret Krakonja"

 

U sklopu obilježavanja dana općine Novo Sarajevo naši učenici su i ove godine sudjelovali u biciklističkoj utrci "Fikret Krakonja", održanoj 12. maja 2016. godine i osvojili 4. mjesto. Učenike je vodio nastavnik Hadžimujić Amsar.

 

 

 

Prvo mjesto na malonogometnom turniru povodom Dana škole "Hrasno"

 

U okviru obilježavanja Dana škole "Hrasno", 9. maja 2016. godine, naši učenici su osvojili 1. mjesto na malonogometnom turniru organiziranom u sklopu obilježavanja Dana škole "Hrasno". Također, recitatorska sekcija je izvela jednu tačku, "Bubamara i cvijet", u sklopu priredbe. Recitatore je vodila nastavnica Sanela Mešić a nogometaše nastavnik Hadžimujić Amsar.

 

 

 

SUSRETI PLANINARA OSNOVACA

 

U subotu 23. aprila ove godine na Igmanu su održani“Susreti planinara osnovaca Sarajeva“. Manifestacija je okupila 250 učenika koji su tokom cijelog dana na Igmanu osim planinarskog pohoda, učestvovali u sportskim takmičenjima,  u orijentiringu i sportskom penjanju. Organizator manifestacije je planinarsko-smučarsko društvo PTT "Prijatelj prirode", organizirane povodom 60 godina od osnivanja Planinarskog saveza Graa.  U susretima su učestvovali učenici osam osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo, a dvije sa područja Općine Novo Sarajevo, „Velešićki heroji“ i „Malta“. Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala realizaciju projekta kojim se promoviše zdrav način života među učenicima. Učenike su na njihovom polasku za Igman ispred Zemaljskog muzeja ispratili općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo dr. Igor Gavrić i direktor škole Asmir Hasičić. Na Malom polju nas je posjetio i ministar obrazovanja Elvir Kazazović koji je takođe podržao manifestaciju.

Ispraćaj učenika ispred Zemaljskog muzeja

Atmosfera, po običaju, odlična

Oko 250 osnovaca je sudjelovalo u planinarskom eventu

Narandžasta ekipa planinara sa Malte

Posebno smo ponosni na našeg učenika Adija Beću koji je na takmičenju u orijentiringu osvojio 1. mjesto.

 

 

DAN OTVORENIH VRATA JU OŠ "MALTA"

 

Svečanim aktivnostima, priredbom, radionicama i inovacijama nastavno osoblje OŠ "Malta" je dočekalo roditelje, učenike i buduće prvačiće na Danu otvorenih vrata 20. aprila 2016. godine. Svečanu priredbu su pripremili učenici prvih razreda i učenici produženog boravka za buduće prvačiće. Prepuna svečana sala bila je oduševljena pripremljenim tačkama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U toku cijelog dana nastavno osoblje je kroz različite oblike odgojno-obrazovnog rada na poseban način obilježilo Dan otvorenih vrata. Dio tih aktivnosti mogli su pogledati i budući prvačići i njihovi roditelji pri obilasku škole. Sadilo se cvijeće, podizala ekološka svijest učenika, radile radionice, izvodili inovativni časovi i općenito družilo u lagodnoj atmosferi Dana u kome je škola potpuno otvorila svoja vrata, učionice i prostorije.

 

 

 

 

 

 

 

Zapažen uspjeh na takmičenju učenika JU OŠ "Malta" na 17. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva općine Novo Sarajevo

 

Na takmičenju učenika novosarajevskih osnovnih škola u sklopu 17. Smotre naučno-tehničkog stvaralaštva, učenici naše škole su postigli veliki uspjeh.

U kategoriji VISOKOGRADNJE - 1. MJESTO

U kategoriji ENERGETIKA I ELEKTROTEHNIKA - 1. MJESTO

U KATEGORIJI FOTOGRAFIJE (ZADANA TEMA) - 1. MJESTO

U KATEGORIJI FOTOGRAFIJA (SLOBODAN IZBOR) - 2. MJESTO

U KATEGORIJI REUTILIZACIJA - 1. MJESTO

U KATEGORIJI PRIMJENE RAČUNARA U TEHNICI - 1. MJESTO

U KATEGORIJI REVIJE FILMA (DOKUMENTARNI FILM) - 1. MJESTO

 

Čestitke našim mladim tehničarima i njihovim nastavnicima  - Durmić Adnanu i Bavčić Lejli.

 

 

Mali vatrogasci

 

U petak 15. aprila 2016. godine u organizaciji Civilne zaštite općine Novo Sarajevo i DVD Novo Sarajevo održana su tematska predavanja o protivpožarnoj zaštiti za učenike II, III, IV i V razreda naše škole. Osim što su učenici naučili kako treba postupati u slučajevima opasnosti od požara, dobili su priliku da probaju i testiraju vatrogasnu opremu. Također, učenici su dobili promotivni materijal, brošure i knjige o prvoj pomoći, zaštiti u slučaju elementarnih nepogoda i hitnim brojevima koje mogu pozvati u slučaju opasnosti.

 

 

 

 

Drugo mjesto za učenike VIII razreda iz matematike

 

Učenici VIII razreda su na općinskom takmičenju iz matematike, održanom 14. aprila 2016. godine u prostorijama JU OŠ "Grbavica II", osvojili drugo mjesto. Čestitamo našim matematičarima i njihovom nastavniku Nazifu Ljajiću.

 

 

Održana probna eksterna matura za učenike IX razreda

 

U ponedjeljak i utorak, 11 i 12. aprila 2016. godine, oslobodili smo učenike IX razreda redovne nastave, da bi dobili priliku da provjere kako izgleda testiranje na eksternoj maturi. Učenici su u dva dana polagali 3 testa, koje je školama dostavilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Naši učenici su postigli sljedeće rezultate:

 

Prosjek za BHS jezik i književnost: 7,90

 

Prosjek za Engleski jezik: 8,98

 

Prosjek za matematiku: 6,90

 

Generalno ovi rezultati govore sljedeće: učeničko znanje je solidno, ali za pravu maturu moraju se malo više potruditi.

 

 

 

 

Održana predavanja o oralnoj higijeni

 

Učenici naše škole od I do VIII razreda su u ponedjeljak 11. aprila poslušali multimedijalno predavanje o oralnoj higijeni, značaju očuvanja zuba šestica kao i najvažnijim informacijama o zubnim aparatićima. Predavanje su održali stomatolozi Specijalističke stomatološke ordinacije MEDICO. Učenici su dobili i poklone u vidu četkica, pasti za zube, zubne vodice i sl.

 

 

 

 

Planinarska sekcija u planinarskom domu "Ormanj"

 

10. 4. 2016. Planinarska sekcija naše škole izvela je izlet na Ormanj. Loše vrijeme nije uspjelo pokvariti njihovo vedro raspoloženje jer se svakom novom izletu beskrajno raduju. Ovaj put domaćin  je bio ministar obrazovanja Elvir Kazazović, u planinarskim krugovima poznat kao izuzetan planinar. Članovi sekcije sa nastavnicama Šaljić Hatidžom i Heco Lejlom proveli su jedan izuzetan dan u toploj atmoaferi Planinarskog doma "Ormanj". O odličnoj atmosferi svjedoče i slike naših mladih planinara.

 

ODLIČNI REZULTATI NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ FIZIKE

 

Učenici VIII razreda naše škole ostvarili su odlične rezultate na općinskom takmičenju iz fizike održanom u OŠ "Hrasno" 8. aprila 2016. godine. Ekipno su učenici VIII razreda osvojili 1. MJESTO a u pojedinačnom plasmanu Din Ammar Tolj je osvojio 2. mjesto, dok je njegova kolegica Amina Čobić zauzela 3. mjesto.

Čestitke uspješnim učenicima i njihovoj vrijednoj nastavnici Huriji Mutapčić-Pišmo.

 

 

 

 

2. mjesto na općinskom takmičenju iz Geografije

 

Učenici naše škole, pod rukovodstvom nastavnika Durmišević Mirsada, osvojili su ekipno drugo mjesto na općinskom takmičenju iz Geografije održanom u OŠ "Grbavica I" u četvrtak 7. aprila 2016. godine. Čestitke našim mladim geografima i njihovom vrijednom nastavniku.

 

 

Održana završna konferencija projekta Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo

 

Bogatu saradnju kojeg je JU OŠ "Malta" do sada imala sa Asocijacijom XY zaokružili smo u sudjelovanjem u projektu Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo. U našoj školi je održano 18 interaktivnih radionica sa blizu 300 uključenih učenika. Posebna ciljna grupa bili su učenici VIII i IX razreda. JU OŠ "Malta" će i dalje da nastavi saradnju sa Asocijacijom XY, posebno u segmentu borbe za suzbijanje vršnjačkog nasilja. Na dodjeli priznanja 29. marta 2016. godine u Centru za mlade na Grbavici, iskustva škola iz općine Novo Sarajevo u saradnji na ovom projektu prezentovao je direktor škole Hasičić a škola je dobila od općinskog načelnika i priznanje za sudjelovanje u ovom projektu.

 

 

 

 

Održan ogledni čas iz fizike

 

24. marta 2016. godine učenici VIII-3 odjeljenja su, zajedno sa svojom nastavnicom Hurijom Mutapčić-Pišmo, održali ogledni čas iz fizike na temu energije. Učenici su pokazali odlično predznanje i adekvatno su usvojili nove sadržaje uz pomoć nastavnice i multimedijalnih sadržaja dostupnih za obradu teme energije. Ogledu je prisustvovao i direktor škole Hasičić.

 

 

 

Održan ogledni čas u I razredu

 

Učiteljica Fatima Gežo je sa svojim vrijednim prvačićima održala 23. marta 2016. godine prekrasan ogledni čas. Iz Bosanskog jezika smo naučili o slovu V. Učenici su krajnje zainteresovano i uz veliku motivaciju učiteljice uspješno savladali ovo interesantno slovo. Ogledu su bili prisutni direktor škole Hasičić i predstavnice aktiva I razreda - Edita Fajić i Elma Agić.

 

 

 

 

OTVARANJE SPORTSKE DVORANE NA GRBAVICI

 

Dana 18. marta 2016. godine u organizaciji općine Novo Sarajevo svečano je otvorena novosagrađena sportska dvorana Grbavica. Horska sekcija naše škole skupa sa 500 učenika drugih novosarajevskih osnovnih škola, izveli su pjesmu "Sarajevo ljubavi moja" pod dirigentskom palicom našeg nastavnika Samira Kušumovića, koji je određen za koordinatora svih horova novosarajevskih osnovnih škola. Nakon izvedbe, presjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i načelnik općine Nedžad Koldžo su svečano otvorili novu sportsku dvoranu. Načelnik općine je 28. marta izrazio zahvalnost nastavniku Kušumoviću i direktoru škole Hasičiću za podršku ovom vidu kulturno-javne djelatnosti škole.

 

 

 

AMERICAN CORNER

 

Dana, 17.03.2016. učenici četvrtih, šestih i devetih razreda sa nastavnicom engleskog jezika Mersom Čengić posjetili su American Corner Sarajevo( Američki kutak grada Sarajeva). Učenici su imali priliku učestvovati na radionici povodom St. Patrick's Day-a koji se obilježava svakog 17-og marta. Prezentaciju, brojne aktivnosti i igre na engleskom jeziku povodom ovog veselog irsko-američkog praznika za učenike naše škole, osmislili su "Yes Students", učenici na razmjeni iz SAD-a.  Učenici su imali priliku družiti se, zabaviti i razgovarati na engleskom jeziku, te upoznati se sa svim sadržajima koje nudi American Corner Sarajevo,knjižnim fondom od preko 2.000 naslova na engleskom jeziku, zatim časopisima i dnevnim novinama iz SAD-,vrijednom zbirkom američkih dokumentarnih i klasičnih filmova, kao i  informacijsko tehnološkim centrom. Zahvaljujemo se American Corneru Sarajevo na gostoprimstvu i nadamo se budućoj saradnji.

 

 

ISS DRAMA AND DEBATE CONTEST 2016

 

Učenici VII razreda naše škole su pod mentorstvom nastavnice engleskog jezika, Sanele Halać, učestvovali na takmičenju „Drama and Debate Contest 2016“, 05.03.2016.godine u prostorijama International School Sarajevo.

Naši  učenici su jedini od takmičara za dramu samostalno napisali scenario odgovarajuće poruke usmjerene protiv nasilja, osmislili kostime, a zatim uz pomoć nastavnice pripremili nastup. Učenici odjeljenja VII 1 koji su predstavljali našu školu na ovom takmičenju su:

Ajdin Sofić, Džejla Džaferović, Silma Jahić, Lamija Korać, Dalija Gadžo, Helena Halilović i Nedim Tahirović.

Učenice VII 3, koje su nas primjereno predstavljale na takmičenju u dijelu debate su:

Selma Salman, Dženana Peštelić i Sarah Efendić.

Obzirom da prvi put nastupaju na takmičenju ove vrste, svi naši takmičari pokazali su se i zrelim i odgovornim, te su dobili pohvale za jezičke kompetencije, čije je jačanje svakako i cilj ovog takmičenja. Svi takmičari su dobili certifikate za učešće, a tako i mentor i škola iz koje dolaze.

 

 

Planinari na Bobovcu

 

Već nekoliko godina planinarska sekcija Dan nezavisnosti obilježava na srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovcu. Cilj pohoda je planinarenje, druženje ali i njegovanje bosanskohercegovačke tradicije i historije. Ove godine pohod PSD PTT Prijatelji prirode je bio obogaćen i časom historije na Bobovcu u saradnji sa Udruženjem čuvari krune bosanske. Također smo obnovili znanja o opasnostima u planini i sigurnom kretanju. Naučili smo da planinu treba voljeti ali i poštovati.

 

 

 

 

 

SRETAN 1 MART - DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

 

Svečanom priredbom upriličenom u sali 29. februara 2016. godine učenici uključeni u rad sekcija naše škole poželjeli su prisutnim roditeljima, učenicima te uposlenicima sretan Dan nezavisnosti jedine nam domovine. Sretan Dan nezavisnosti!

 

 

 

 

 

Saradnja sa roditeljima

 

Naša škola je svjesna važnosti dobre saradnje sa roditeljima u ostvarivanju svojih primarnih funkcija. Uključivanje roditelja u odgojno-obrazovni proces i partnerski odnos je stalni zadatak uprave i nastavnog osoblja. Specijalista porodične medicine Zumreta Bihorac-Kučuk je ljubazno prihvatila poziv i učenicima trećeg razreda govorila o najčešćim bolestima školske djece u okviru nastavne cjeline "Higijena i zdravlje". Prezentacija je djeci bila veoma zanimljiva, sa puno popratnih ilustracija i prilagođenim vokabularom, pa su se učenici rado uključili u razgovor i postavljali pitanja. Poseban fokus je bio na tzv. bolestima prljavih ruku, njihovoj prevenciji i liječenju. Prezentaciji su prisustvovali učenici III-1 i III-2 sa svojim učiteljicama Drkenda Kimetom i Handan Elvirom, kao i učenici prvih i drugih razreda koji pohađaju produženi boravak sa svojim učiteljicama Mirelom i Emelom.

 

 

 

 

U saradnji OŠ „Malta“ iz Sarajeva i Asocijacije XY:Održane dvije edukativne radionice za nastavnike

Pozitivne vršnjačke grupe može formirati svaka osnovna škola u okviru redovnih sekcija ili posebno. Djeca bi pozitivan vršnjački pritisak prenosila na svoje drugare i na taj način uticala na pravilno donošenje odluka“, kazao je lider programa za promociju zdravlja i zdravih stilova života Asocijacije XY Feđa Mehmedović.

 

 

 

 

 

Volontiranje je cool

 

Centar za razvoj omladinskog aktivizma Croa je 15. februara 2016. godine dodjelio volonterske potvrde za 75 učenika-volontera u projektu "Volontiranje je cool". Naša škola je uzela učešće u ovom projektu a volonterske potvrde su uručene učenicima i nastavnicima u svečanoj sali Centra za karijeru na Grbavici u prisustvu općinskog načelnika Nedžada Koldže.

 

 

 

 

Održana svečana novogodišnja priredba

 

Vrijedni uposlenici i učenici naše škole priredili su vrhunsku priredbu 30. decembra 2015. povodom novogodišnjih i božićnih praznika. Predstavilo se 9 sekcija, koje su svojim recitalima, plesom, pjesmom i igrokazima na najljepši mogući način poželili svim prisutnim roditeljima, uposlenicima i učenicima sretne praznike i sretnu Novu 2016. godinu.

Nakon priredbe posebna svečanost je održana za polaznike našeg produženog boravka koji su od škole dobili novogodišnje paketiće, jer su bili jako dobri. Direktor škole Hasičić je asistirao Djeda Mrazu (Deni) da podjeli paketiće i da se fotografišu da bi sačuvali sjećanje na ovaj krasni dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Edukacija učenika u saradnji sa Asocijacijom XY

 

U posljednja dva mjeseca kontinuirano je trajala edukacija učenika VIII i IX razreda u saradnji sa Asocijacijom XY. Škola je sa Asocijacijom XY potpisala Memorandum o saradnji a dvije organizacije će i dalje nastaviti da vrše edukaciju učenika i nastavnika o aktuelnim temama. U sklopu dvomjesečnih predavanja učenici su mogli naučiti nešto više o prevenciji vršnjačkog nasilja, prevenciji upotrebe opijata, droga i supstanci koje izazivaju ovisnosti te prednostima zdrave ishrane i fizičke aktivnosti. Također, sa obzirom na aktuelnost tematike Asocijacija XY je školi ustupila i promotivni materijal koji kroz mladima pristupačan način tretira osjetljiva pitanja vršnjačkog nasilja - "Dnevnik jednog momka".

Više o projektu možete pročitati i u online medijima:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/211763/vijece-mladih-novo-sarajevo-volontiranjem-do-prevencije-vrsnjackog-nasilja

http://radiosarajevo.ba/novost/211017/savjeti-kako-se-djeca-i-mladi-mogu-odbraniti-od-vrsnjackog-nasilja

http://www.radiosarajevo.ba/novost/210244/edukacijom-i-jacanjem-svijesti-protiv-vrsnjackog-nasilja-foto

http://www.klix.ba/vijesti/bih/osam-osnovnih-skola-i-preko-2-000-mladih-ucestvovalo-u-kampanji-prevencije-nasilja/151218090

 

 Klikom na sliku ispod preuzmite Dnevnik u pdf formatu.

 

Održana II sjednica Vijeća roditelja JU OŠ "Malta"

 

U srijedu 23. decembra 2015. godine održana je II redovna sjednica Vijeća roditelja JU OŠ "Malta". Vijeće je usvojilo plan rada, analiziralo provedbu projekta sa Porodičnim savjetovalištem, analize anketa za uvođenje školskih mantila i zadovoljstva korisnika usluge produženog boravka i nizom drugih pitanja od značaja za rad škole.

 

 

 

Terenska nastava aktiva II razreda na Igmanu

 

Već smo navikli na kontinuirane inovacije u nastavi koje nam pruža aktiv II razreda. Kako je izaći iz grada, iznad magle se podići vidjeli su učenici drugog razreda naše škole. U utorak 22. 12. 2015. sa učiteljicama Šaljić Hatidžom, Heco Lejlom i Hidić Edinom su krenuli put Igmana. Već na 700 m nmv dočekao ih je prekrasan prizor, vrhovi Bjelašnice okupani suncem. Stigli su na Malo polje i krenuli u svoju prvu planinarsku šetnju. U planinskoj kući "Malo polje" čekao ih je ljubazni domaćin sa toplim čajem. Poslije šetnje šumom radili su u radionicama na temu "Zima" a ostalo je vremena i za igre na snijegu. Pomalo umorni, ali zaista sretni vratili su se u sivilo grada. 

 

 

 

 

 

Posjeta Zemaljskom muzeju

 

Učenici IV-2 u pratnji učiteljice Amile Zukanović i pripravnice Edine Ismić posjetili su, 11. decembra 2015., vrata ponovno otvorenog Zemaljskog muzeja. Uz pomoć kustosa su naučili mnogo o svojoj zemlji i njenoj prošlosti.

 

 

 

 

 

Hour of Code

 

Učenici IV-2 su 10. decembra priključili globalnoj zajednici učenika koji su sudjelovali u projektu Hour of Code podržanom od strane resornog Ministarstva i Centra za promociju civilnog društva. Učenike je kroz projekt provela nastavnica informatike Aida Karahodžić.

 

 

 

 

Održan ogledni čas u III-2

 

Učiteljica Handan Elvira uspješno je održala ogledni čas u III-2 iz BHS jezika i književnosti na temu "Učimo ćirilicu" u prisustvu velikog broja kolega, pripravnika, roditelja te direktora, pedagoga i bibliotekara škole. Na kraju oglednog časa učenici su postali pravi eksperti za ćirilična slova.

 

 

 

Projekat "Dodiri osmanskog i austro-ugarskog u arhitekturi i BiH

 

Učenici VIII 3 odjeljenja i članovi dodatne nastave iz engleskog jezika JU OŠ „Malta“, sa svojom nastavnicom engleskog jezika Sanelom Halać, ove školske godine realizuju projekat pod nazivom Dodiri osmanskog i austro-ugarskog u arhitekturi BiH. U toku realizacije učenici obilaze zanimljive lokacije u BiH, na kojima mogu naučiti o utjecajima pomenute dvije kulture na arhitekturu u BiH, što je i cilj ovog projekta. U okviru istog, učenike OŠ „Malta“ posjetio je Turski ataše za kulturu i turizam, Soner Şahin. Tokom posjete učenici su dobili mnoge nove informacije, a gosti su im uručili i poklone. Načelno je dogovorena daljnja suradnja u toku realizacije projekta.

 

 

 

 

1. mjesto na Osmoj smotri folklora općine Novo Sarajevo

 

Vrijedni učenici naše škole su na Osmoj smotri folklora općine Novo Sarajevo nastupili sa tačkom "Igre iz Glamočkog kraja" i pokazali izuzetnu uvježbanost, energiju i entuzijazam. U konkurenciji je bilo osam novosarajevskih škola a naši učenici su osvojili zasluženo 1. mjesto. Velike čestitke idu našim učenicima, njihovoj voditeljici Editi Fajić i, naravno, škola im je zahvalna jer je njihovo prvo mjesto školi donijelo i vrijednih 500 KM. Pomoću ovih sredstava i dodatnih koje obezbjedimo, JU OŠ "Malta" će nastaviti da ulaže u razvoj ovog važnog segmenta kulturnog nasljeđa naše domovine. Našim učenicima želimo da nastave uspješno da njeguju ovaj važni kulturni izražaj i u nastavku svog odgojno-obrazovnog rada.

 

Specifičnost Igara iz Glamočkog kraja su što nema muzike u pozadini nego se efekat postiže energijom plesača i glasom pjevača.

U toku nastupa publika, roditelji i učenici su često aplauzom pozdravljali naše učenike

Pobjedu uveličava i činjenica da je folklorna grupa u JU OŠ "Malta" nakon duže pauze reaktivirana tek prije dva mjeseca

Važan dio cjelokupnog aranžmana bila je usklađenost glasovnih sposobnosti učenika

Izuzetno dobra uigranost svih članova folklorne grupe, orginalnost kostimografije, koreografija, izbor teme i izbor bosanskohercegovačke tradicije bili su ključni za određivanje pobjednika.

Pomoćnik načelnika za društvenu djelatnost gosp. Faruk Pršeš uručio je našim učenicima nagradu za prvo mjesto

OŠ Malta se zahvaljuje folklornoj grupi, ostavili su važan trag u svojoj školi...

 

 

Okončan projekat "Porodično u vašoj školi"

 

Nakon dvomjesečnog druženja nastavnika, roditelja i učenika JU OŠ "Malta" sa stručnjacima JU Porodično savjetovalište u sklopu projekta "Porodično u vašoj školi", 2. decembra okončane su posljednje radionice, predavanja i konsulatativni rad. JU OŠ "Malta" i naša školska zajednica izvukla je pozitivna iskustva i nadamo se daljnjoj uspješnoj saradnji sa Porodičnim savjetovalištem.

 

Prigodni tekst o projektu objavljen je i u dnevnom listu "Oslobođenje" 14. decembra 2015. godine.

 

Klikom na sliku možete pročitati cjelokupni članak Oslobođenja o projektu

 

Prvačići, kino i 3D :)

 

Ni prvi novembarski snijeg nije omeo naše đake prvake da se provozaju tramvajem u pratnji učiteljica,kao ni odlazak u Cinema City da od gledaju film.

 

 

 

Posjeta Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

 

Članovi dramske, novinarske, literarne i recitatorske sekcije oš „Malta“ u pratnji bibliotekarke Almire Kušumović i nastavnica Sanele Mešić,  Branke Džombe i Aiše Terzić posjetili su 03.11.2015.god. i 12.11.2015.god. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti u sarajevu. učenici su pogledali izložbu „Ispod zmajevih krila“ otvorenu povodom obilježavanja stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića. također, učenici su imali priliku vidjeti i stalnu postavku muzeja koju čine radna soba S.S.Kranjčevića i bosanska soba  Petra Kočića, Hasana Kikića i Isaka Samokovlije. Kustos je učenicima kazao kako je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti smješten u  staru porodičnu kuću izgrađenu sredinom 19.stoljeća. Učenici nisu krili oduševljenje prilikom ove posjete jer su imali priliku čuti zanimljive podatke o poznatim piscima.

 

Novi podvizi mladih planinara

 

1. 11. 2015. prvi dan novembra, studenog, baš kako naziv mjeseca kaže tog jutra je zaista studeno, osvanuu je mraz. Prohladno jutro, ali vrijeme vedro baš kao i lica naših mladih planinara. Sastanak na Malti, autobusom do Brusa a onda pravi planinarski pohod. Duga kolona sa 70 učesnika uputila se prema vrhu. Uz povremene pauze, odmor i sendvič ili banana. Dogovoreno je ranije samo zdrava hrana. Poslije tri sata hodanja stižemo na vrh, jak vjetar, brzo fotografisanje a onda spuštanje do Planinarskog doma "Trebević". Ljubazni domaćini su nas dočekali sa toplim čajem, zaista nas je okrijepio. Mnogi su zaboravili na umor, igrali se loptom, stigli se malo isprljati. Najvažnije je da smo se lijepo družili, upoznali nove prijatelje, sa nama su bili i planinari OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar". Pridružili su nam se i učenici Treće gimnazije sa profesorima a tu su kao i uvijek  i bivši učenici naše škole, sad srednoškolci koji nesebično dijele planinarska iskustva.
P.S. Jedino se izvinjavamo mama zbog blatnjave obuće i odjeće, nadamo se da nas razumiju i da se ne ljute.
Planinarski pozdrav - VEDRO

 

 

 

 

 

Walking with prvačići :)

 

Učenici prvih razreda su u pratnji učiteljica Elme, Fatime i Edite  iskoristili sunačni jesenji dan za edukativnu šetnju i igru.

 

 

 

 

 

Održana opća protivpožarna vježba u saradnji sa Civilnom zaštitom općine Novo Sarajevo

 

U petak 23. oktobra 2015. godine u terminu od 12:10 do 13h održana je opća protivpožarna vježba u našoj školi sa ciljem edukacije nastavnog i nenastavnog osoblja škole, te učenika, kako postupati u kriznim situacijama i scenarijima izbijanja požara. Škola je vježbu izvela u saradnji sa općinom Novo Sarajevo, Civilnom zaštitom općine Novo Sarajevo, DVD Novo Sarajevo te nadležnim policijskim i zdravstvenim institucijama.

Vježba je bila izuzetno uspješna a učenici i osoblje škole su mnogo naučili o načinima reagovanja u slučaju opasnosti od požara. Zahvaljujemo se općini Novo Sarajevo na trudu uloženom za edukaciju osoblja i učenika škole.

Evakuacija učenika počela je nakon označenog alarma u 12:10h

Jedinice vatrogasnih službi došle su za dvije minute nakon dojave u dvorište škole

Učenici su evakuisani na određeni prostor (zborno mjesto) u dvorištu škole

 

Evakuacija "teže ozlijeđenih učenika"

Simulacija gašenja požara na objektu škole

U šatoru za trijažu tretirani su "lakše ozlijeđeni učenici"

"Teže ozlijeđeni učenici" su odvučeni vozilima Hitne pomoći u bolnicu

Postrojavanje učesnika vježbe i obraćanje općinskog načelnika Nedžada Koldže

 

 

Obilježen Dan jabuke

 

Učenici IV-2 odjeljenja sa učiteljicom Zukanović Amilom su 20.oktobra uz finansijsku podršku direktora škole obiljiežili Dan jabuke. Učenici su na velikom odmoru podjelili svakom učeniku jednu jabuku i brošuru o značaju jabuke u svakodnevnoj ishrani. Cilj je bio da se učenici naše škole podsjete na važnost jabuke i njeno korištenje u svakodnevnoj ishrani. Jabuka je simbol ljubavi, prijateljstva i vječne mladosti. Ona je riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam.

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!

 

 

 

 

Nagrade za naše likovne umjetnice

 

U sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu 2015. - 12-og oktobra u 19 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, svečano je otvorena Izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola. Na izložbi su  svoje likovne radove izlagale i dostojno  predstavile našu školu, učenice: SELIMOVIĆ EMA I REČ MARIKA. Učenice su za svoj rad i zalaganje  nagrađene novčanim nagradama, katalogom sa izložbe koji je štampan tom prigodom i lijepim željama za buduće likovno stvaralaštvo.

Description: https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

 

 

Terenska nastava učenika II razreda

 

Učenici drugog razreda sa učiteljicama Gavrić Gordanom, Šaljić Hatidžom i Heco Lejlom u četvrtak 22. 10. 2015. časove su proveli izvan učionica. Cilj terenske nastave je bio primjena stečenih znanja iz oblasti "SAOBRAĆAJA" i uvod u temu "RAD I ZANIMANJA LJUDI U GRADU". U šetnju su krenuli u pratnji policajaca PU Novo Sarajevo  i tako sigurno stigli do raskrsnice na Malti. Zatim su tramvajem  krenuli na Baščaršiju. Ugodna vožnja, ponavljanje pravila ponašanja u javnom gradskom prijevozu i naravno fotografisanje sa kondukterkom. Šetnja starim dijelom grada je bila posebno zanimljiva jer su upoznali naše stare zanate a nisu zanemarili ni kulturne i vjerske ustanove. Nakon dva sata šetnje, kako su neki učenici zaključili, najbolji dio, ćevapi u "Želji". Veseli i puni utisaka su se vratili ispred škole.

 

 

Održana konstituirajuća sjednica Vijeća roditelja za školsku 2015/2016 godinu

 

U srijedu 14. oktobra 2015. godine u prostorijama Bibliotečko-informacionog centra održana je Prva konstituirajuća sjednica Vijeća roditelja JU OŠ "Malta" za školsku 2015/2016 godinu. Na početku sjednice prisutnim predstavnicima Vijeća roditelja obratili su se uposlenici JU Porodično savjetovalište i upoznali roditelje sa značajem i pogodnostima projekta "Porodično u vašoj školi", koji će se realizirati u prvom polugodištu tekuće školske godine.

Zatim se prisutnim obratila i predsjednica Kantonalnog udruženja Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola dr. Amela Penava i upoznala roditelje sa aktivnostima i ulogom roditelja u trenutnim reformama obrazovnog sektora. Za predstavnika koordinacije Vijeća roditelja za općinu Novo Sarajevo izabrana je gospođa Zehra Hamzić.

Predsjednica Kantonalnog Vijeća roditelja dr. Amela Penava naglasila je značaj roditelja u budućim reformama obrazovnog sektora

 

U daljnjem toku sjednice direktor škole Hasičić Asmir je prezentovao rad Vijeća roditelja i škole u prethodnoj školskoj godini, najavio nove aktivnosti i projekte u novoj školskoj godini i prezentovao analizu uspjeha u učenju i vladanju, te rezultate eksterne mature, za prethodnu školsku godinu.

U nastavku sjednice direktor je roditeljima odgovarao na specifična pitanja i potrebe koje su imali. Naglašeno je da će JU OŠ "Malta" i dalje aktivno sarađivati sa roditeljima na razvoju škole, a sa time u vezi ispred Vijeća roditelja su izabrani i predstavnici roditelja u razvojnom timu škole po indeksu inkluzivnosti: Tiganj Amela i Mešanović Emina.

Za predsjednicu Vijeća roditelja izabrana je Zehra Hamzić, potpredsjednik je Nogo Muhamed a zapisničar Košarić Elma.

Direktor škole Hasičić naglasio je potrebu sistemskog jačanja uloge roditelja u radu i razvoju škole i pohvalio roditelje za sve aktivnosti u kojima su sudjelovali u prethodnoj školskoj godini

 

Aktivnosti planinarske sekcije

 

U subotu 10. 10. 2015. na Baščaršiji je održano revijalno takmičenje u orijentiringu kao i dodjela medalja najboljim takmičarima u ovom sportu za 2015. godinu. Naša učenica Sara Ažman, članica naše Planinarske sekcije je osvojila 2. mjesto i srebrnu medalju. Sara se ove godine iskazala i na međunardnom takmičenju Montenegro Open u Budvi i u Sarajevo se vratila sa osvojenim trećim mjestom i bronzanom medaljom. Čestitamo Sari koja je pored ovih uspjeha odlična učenica ali i jako dobra drugarica.

 

Planinarska sekcija je ponovo je aktivna, uprkos lošem vremenu članovi sekcije i voditeljice Hatidža Šaljić i Lejla Heco proveli su nedjelju na Igmanu. Kiša je padala cijeli dan ali nije pokvarila dobro raspoloženje. Svi su uživali  družeći sa članovima PSD PTT "Prijatelj prirode"   u planinarskom domu na Malom polju. Utvrdili su znanja o planinarskoj opremi i ponašanju u planinarskom domu kroz igru i smijeh. Poticali s takmičarski duh  ali i saradnju u grupi učestvujući u IGRAMA BEZ GRANICA. Druženje je  završeno KESTENIJADOM. 

 

U ponedjeljak 12. 10. 2015. naš novi bibliotečko-informacijski centar zasjao je punim sjajem. Ekološka i planinarska sekcija su koristili najnoviju opremu, družili se ali i učestvovali u snimanju emisije BHT koja promovira zdrav način života i potiče razvoj ekološke svijesti EKOLOGIKA. 

 

 

3. mjesto za likovni rad naše Ljuštak Adne

 

Učenica Ljuštak Adna osvojila je 3. mjesto i novčanu nagradu na konkursu za najbolji likovni rad na temu "Moja škola je...", u organizaciji Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, a povodom Dana učitelja 5. oktobra. Nagrada je učenici uručena pri svečanoj manifestaciji povodom Dana učitelja u OŠ "Behaudin Selmanović". Čestitke Adni i njenoj nastavnici likovne kulture Raguž Ivanki.

 

Ljuštak Adna sa nastavnicom Ivankom

 

Aktivnosti u IV-2 povodom Dječije nedjelje

 

Učenici IV-2 sa učiteljicom Zukanović Amilom su, kao i svake godine, prigodno obilježili Dječiju nedjelju realizacijom različitih aktivnosti: edukativnim radionicama, igrokazika, igrama bez granica i debatama.

 

 

 

 

Održan inovativni čas u školskoj biblioteci

 

U četvrtak 8. oktobra 2015. godine učiteljica Hatidža Šaljić održala je, u saradnji sa bibliotekarkom Almirom Kušumović, inovativni čas u II razredu sa ciljem uvođenja učenika u rad školske biblioteke. Učenici su imali priliku da borave u bibliotečko-informacionom centru i nauče iz prve ruke o načinima rada biblioteke i pravilima ponašanja u biblioteci. Ova izuzetno uspješno održana inovacija u nastavi će olakšati učenicima pristup školskoj biblioteci i na najbolji mogući način postiže ishode učenja i cjeloživotno učenje u II razredu osnovne škole.

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati...:)

Doprinos inovativnom času dale se i učenice VII razreda koje su prezentacijom i recitalima prenijele svoja iskustva sa radom u biblioteci na mlađe generacije

Novi bibliotečko informacioni centar JU OŠ "Malta" daje mogućnosti pravilnog omjera upotrebe učiteljskog iskustva kombinovanog sa modernim nastavnim tehnologijama

Tablu pametnom čine i učenički radovi i trud :)

Učenici dobijaju svoje članske karte za biblioteku

Obilazak biblioteke - u uredu bibliotekara i centru za distribuciju udžbenika

U biblioteci - učenici su ovim časom već razvili veliko interesovanje za knjige :)

Potpisani ugovori za besplatne đačke užine

 

U srijedu 7. oktobra direktor škole Asmir Hasičić je potpisao ugovor o finansiranju besplatnih đačkih užina za oktobar, novembar  i decembar 2015. godine. U toku prethodne školske godine 60 učenika škole je primalo užine finansirane od strane općine Novo Sarajevo a u prvom polugodištu 2015/2016 godine užine će primati 29 učenika koji zadovoljavaju kriterije koje je postavila općina Novo Sarajevo. Učenici će užine početi primati od petka 9. oktobra 2015. godine.

Potpisivanje ugovora - općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor škole Hasičić Asmir

Obilježen Dan učitelja 5. oktobar

 

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS 5. oktobar je nenastavni radni dan i obično se obilježava na prigodan način da bi se skrenula pažnja na značaj uloge učitelja/nastavnika u društvu. U našoj školi smo povodom ovoga važnog datuma ugostili roditelje škole i odigrali prijateljsku revijalnu malonogometnu utakmicu. Osim fudbala, družilo se sa roditeljima i učenicima, sa kojima je osoblje škole također odigralo utakmicu. Iako je bio nenastavni dan mnogi učenici su dobrovoljno došli u školu da igraju fudbal sa rooditeljima i osobljem škole. Događaj je popratio Avaz i TVSA.

 

Utakmica osoblje škole vs. roditelji. Osoblje je pobjedilo 6:1

Druženje sa roditeljima nakon utakmice

Utakmica osoblje škole vs. učenici. Osoblje je pobjedilo 7:2

Dan dječije radosti u Vilsonovom šetalištu

 

Učenici 2-5 razreda JU OŠ "Malta" su se odazvali pozivu općinskog načelnika Nedžada Koldže i 2. oktobra 2015.  prisustvovali manifestaciji povodom dječije nedjelje, pri čemu je općina Novo Sarajevo obezbjedila i paketiće za sve učenike u kojima su bili isključivo proizvodi iz Bosne i Hercegovine. Učenici su se u pratnji svojih učitelja i nastavnika zabavili i počastili.

Učenici OŠ Malta

Učiteljice Biljana i Hatidža :)

U pratnji učenika bili su i roditelji

 

Ekskurzija učenika IX razreda

 

Povedeni pozitivnim iskustvima iz prethodnih godina učenici IX razreda naše škole uputili su se na trodnevnu ekskurziju (28. IX - 1. X 2015. godine) u Orebić, Hrvatska. Osim što su obišli ljepote naše države na putu prema Pelješcu učenici su obišli i Dubrovnik, Korčulu i druge atraktivne mediteranske destinacije južne Dalmacije. Kako je bilo, govore slike ispod.

 

 

 

 

 

Obavijest Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo eksternoj maturi - od školske 2015/2016 polažu se samo obavezni predmeti :)

 

Akcija skupljanja humanitarne pomoći djeca OŠ Malta za djecu Sirije

U saradnji sa HO Naša djeca Sarajevo učenici OŠ "Malta" su se uključili u akciju prikupljanja humanitarne pomoći za djecu Sirije. Učenici OŠ "Malta" su opet pokazali humanost i prikupili mnoštvo paketa sa pomoći koje smo uručili HO "Naša djeca" 21. septembra 2015. godine. Pomoć će biti isporučena u Beograd. Hvala svim učenicima koji su se odazvali na poziv na pomoć.

 

Domar škole Sanel Selimović je dio pomoći koji nije mogao stati u kombi odvukao vlastitim automobilom u sabirni centar Naše djece u Vogošću.

Prezentacija Mali magacin kabare

 

Učenicima razredne nastave od 1. do 4. razreda prezentovao se Mali magacin kabare, koji su prikazali učenicima film o mogućnostima koje učenici mogu da postignu u radu sa njihovim glumcima, režiserima i scenaristima. Učenici koji se uključe u rad Malog magacina kabare mogu da ostvare i određene stipendije i razvijaju svoje glumačke i pozorišne talente.

 

Proširenje video-nadzornog sistema

 

Nakon što smo u decembru 2014. godine realizirali ugradnju 10-kanalnog videonadzornog sistema pod pokroviteljstvom općine Novo Sarajevo, škola je 14. septembra izvršila vlastitim sredstvima nadogradnju sistema na 16-kanalni. Trenutno JU OŠ "Malta" posjeduje 16 video kamera sa detektorima pokreta, noćnim snimanjem i pohranjivanjem video zapisa u vremenskom okviru od 2 sedmice. Kamere su pozicionirane na 8 vanjskih i 8 unutrašnjih na glavnim koridorima u školi. Ovom nadogradnjom JU OŠ "Malta" je postala osnovna škola sa najvećim brojem nadzornih kamera i još sigurnije mjesto za rast, razvoj i rad svojih učenika. O decembra nadzorni sistem je pokazao svoje praktične koristi u smislu smanjenja materijalne štete koja se nanosi školi, prozorima i fasadi kao i u odsustvu sumnjivih lica.

U proceduri je saradnja sa općinom Novo Sarajevo za postavljanje masivnih korpi za smeće u dvorištu škole jer učenici velike odmore, u skladu sa kućnim redom, provode u školskom dvorištu kao i ugradnja zaštitne ograde na trotoaru u ulici Marka Marulića i blokatora protiv parkiranja na proširenju-glavnom ulazu u školu. Po završetku ovih aktivnosti glavni ulazu u školu biti će sveobuhvatno zaštićen i apsolutno siguran za dolazak i odlazak učenika.

Tehničar Unilaba pri postavljanju kamera. Jedina oštećenja na fasadi škole dešavala su se u zonama gdje nisu bile instalirane nadzorne kamere.

Nove kamere škola je odmah zaštitila armaturnim mrežicama

 

Načelnik općine Novo Sarajevo gosp. Nedžad Koldžo u posjeti prvačićima

 

Nakon svečanog prijema, priredbe i početka prvog časa sa učiteljicama, naše prvačiće je posjetio i općinski načelnik gosp. Nedžad Koldžo. Načelnik Koldžo je obavio prigodan razgovor sa prvačićima, darovao ih ruksacima i nastavnim materijalima i dobio obećanje od njih da će slušati svoje roditelje i učiteljice. Nakon toga prvačići su se fotografisali sa načelnikom.

 

 

 

Načelnik općine Koldžo pri fotografisanju sa prvačićima u pratnji direktora Hasičića te učiteljica Fatime, Edite i Elme

Početak nove školske 2015/2016 godine i svečani prijem prvačića

 

Shodno školskom kalendaru za školsku 2015/2016 godinu 1. septembra počela je nova školska godina. Svim našim učenicima želimo sreću, uspjeha i zdravlja u novoj školskoj godini, kao i puno petica.

Posebna draž početka svake školske godine je i svečani prijem prvačića. Ove školske godine 61 učenik prvih razreda počeo je pohađati nastavu i graditi prva sjećanja i lijepe uspomene na školu i školsku zajednicu. Za prvačiće smo tradicionalno organizirali svečanu priredbu i prijem. Muzika, ples i pjesma su najbokji početak za izgradnju divnih sjećanja koje će ponijeti iz Osnovne škole "Malta". Prisutne prvačiće i njihove roditelje i rodbinu pozdravio je i direktor škole Asmir Hasičić a na prvi čas su ih odvele učiteljice Fatima Gežo, Fajić Edita i Elma Agić. Našim prvačićima želimo mnogo uspjeha u radu, rastu i razvoju u našoj školi. Dobrodošli!

 

 

 

 

Prizori sa svečanog prijema prvačića

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organiziralo sajam razmjene udžbenika

 

 

Optimizirana saobraćajna sigurnost ispred JU OŠ "Malta"

 

Nakon što se uprava škole obratila službenim putem nadležnim institucijama i općini Novo Sarajevo sa zahtjevom za optimizaciju saobraćajno-sigurnosnih uvijeta ispred škole, u ulici Marka Marulića, konkretno za postavljanjem dodatnog "ležećeg policajca" i dodatne saobraćajne signalizacije, nadležne ustanove su 2. jula 2015. godine izvršile postavljanje dodatne saobraćajne infrastrukture, 3 dodatna "ležeća policajca" i popratnu saobraćajnu signalizaciju. Ovim činom je zaokružena saobraćajna sigurnost na glavnom ulazu u školu, koja će u kombinaciji sa zabranom parkiranja (prema odredbama novog Kućnog reda JU OŠ "Malta") ispred ulaza u školu u konačnici zaokružiti proces sigurnog dolaska u školu i odlaska iz škole za naše učenike. Zahvaljujemo se općini Novo Sarajevo na razumijevanju i brzoj intervenciji.

 

Dva "ležeća policajca", reflektirajuća signalizacija i ograničenja brzine te obnovljeni pješački prelazi u ulici Marka Marulića

 

Potpisan sporazum o školama prijateljima između JU OŠ "Malta" i Marie Kahle Gesamtschule Bonn (Njemačaka)

 

Nakon pregovora uprava škola o međusobnom sporazumu o školama-prijateljima, direktorica njemačke škole Marie Kahle Gesamtschule iz Bonna Sabine Kreutzer i direktor JU OŠ "Malta" Hasičić Asmir, potpisali su dokument koji definiše škole-prijatelje i koji će ubuduće olakšati realizaciju međusobnih projekata, učeničke razmjene i profesionalne posjete nastavnika i menadžmenta dvije škole. Tekst ugovora škola-prijatelja na engleskom jeziku možete pročitati klikom na sliku ugovora ispod.

 

 

Uspjeh učenika završnih razreda na eksternoj maturi - 3. mjesto u Kantonu Sarajevo!

 

Vrijedni učenici naše IX razreda škole su ove godine iznenadili postignutim rezultatom na eksternoj maturi - 3. mjesto prema zbirnom rezultatu na nivou Kantona Sarajevo. Čestitamo  rijednim učenicima i njihovim nastavnicima na uspjehu i želimo im mnogo uspjeha i u srednjoj školi.

 

Uporedni prosjek uspjeha učenika JU OŠ Malta sa uspjehom na kantonalnom nivou

 

Popularni portal Klix o rezultatima eksterne mature