Historija naše škole

Osnovna škola "Malta" počela je s nastavom 1980./1981. školske godine pod nazivom "Alija Alijagic".

Prve školske godine škola je brojala 1094 ucenika. Škola se nalazi na području mjesnih zajednica Dolac i Malta, općina Novo Sarajevo.

Ukupna površina škole iznosi 2418 m² i ima 52 prostorije, od čega 9 učionica, 11 kabineta, 1 salu za tjelesni odgoj i obrazovanje i 1 biblioteku. Škola ima i sportsko igralište površine 450 m ² i dvorište površine 3550 m².

Škola je 8. aprila 1994. godine promjenila naziv u Osnovna škola "Malta". Cijelo vrijeme agresije na BiH odvijala se nastava, i to u podrumima i poslovnim prostorima na području pomenutih mjesnih zajednica.

U septembru 1994. godine nastava se počela izvoditi u objektu škole. Bez obzira što objekat škole nije bio na okupiranoj teritoriji ili na liniji razgraničenja, pretrpjeo je znatna oštecenja usljed ratnih dejstava.

Od 1996. godine počelo se s ubrzanim renoviranjem škole i nabavkom neophodnih učila, kako bi se stvorili što bolji uvijeti za rad učenika i nastavnika. Trenutno smo savremeno i dobro opremljena gradska škola, koja je na pocetku 2018./2019. školske godine brojala 614 ucenika, raspoređenih u 27 odjeljenja.

Danas nastavu izvodi 44 stručno osposobljenih nastavnika, a uz njih u školi radi i 14 ostalih uposlenika, koji nisu direktno vezani za nastavni proces. Škola izdaje i školski list 3M ( "Mi Možemo Mnogo").

Od početka školske 2015/2016 godine u školi radi i produženi boravak.

Trenutno odgojno-obrazovni rad u produženom boravku pohađa 94 učenika od 1. do 4. razreda, podjeljeni u četiri grupe.

Škola je na početku školske 2015/2016 godine dobila i moderno opremljeni Bibliotečko-informacioni centar sa elektronskom učionicom.

Danas je Osnovna škola "Malta" uspješni dio lokalne zajednice u općini Novo Sarajevo. Općinsko vijeće Novog Sarajeva je 2018. godine odalo i priznanje školi kao uspješnom dijelu lokalne zajednice. Škola je moderno opremljena nastavnim multimedijalnim učilima te LAN i wireless internet konekcijama po učionicama.

Sporazumom Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva raseljenih i izbjeglih lica FBiH od 24. avgusta 2017. godine JU OŠ "Malta" je postala i matična škola za 128 učenika iz Edukativnog centra Nova Kasaba, te 16 uposlenika koji izvode instruktivnu nastavu.

U 2018. godini uložena su značajna sredstva Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, općine Novo Sarajevo i UNDP-a za rekonstrukciju interijera i eksterijera objekta škole. Škola je dobila novu stolariju i termo-izolacijsku fasadu, a u unutrašnjosti nove sanitarne čvorove i pod Sale za Tjelesni i zdravstveni odgoj.

 

Web design and update: Asmir Hasičić