Terenska nastava učenika VII i IX razreda u Travnik

Dana 16.10.2018.godine održana je terenska nastava za učenike devetog i sedmog razreda te članove literarne, novinarske i historijske  sekcije.
Ideja o terenskoj nastavi potekla je od članova Aktiva bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti. Cilj nastave je bio obilazak Tvrđave, Starog grada, Sahat-kule, Šarene džamije, posjeta Memorijalnom muzeju Rodnoj kući Ive Andrića i Zavičajnom muzeju u Travniku kako bi se učenici pripremili za čitanje djela Ive Andrića i obilježili Mjesec knjige.

Nastavnici i učenici su prošetali starom jezgrom grada i došli pred Rodnu kuću Ive Andrića. Uz pratnju kustosa i nastavnika učenici su u grupama posjetili Rodnu kuću u travničkoj mahali Zenjak i tom prilikom vidjeli stalnu izložbenu postavku koja predstavlja život i literaturu Ive Andrića, a sastoji se od: Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade, Biblioteke sa umjetničkom zbirkom gdje su se upoznali sa životom i djelom Ive Andrića.

Druga aktivnost je realizovana na prostoru Starog grada. Učenici su pripremili referate te govorili o prirodnim i kulturno – historijskom naslijeđu Travnika te književnim tekstovima u kojima se ovaj grad spominje.

Treća aktivnost je bila posjeta  Tvrđavi. Tom prilikom učenici su vidjeli bogatu etnografsku i historijsku zbirku dok su u galerijskom prostoru prošli pored raznovrsnih eksponata i stalne izložbe.

 

 

 

 

 

 

 

Web design and update: Asmir Hasičić